4. dubna 2022

Hosté si o našich aktivitách nejdříve udělali představu v rámci dopoledních prezentací, během odpoledních prohlídek naší technické infrastruktury se podívali na zázemí vodíkových technologií a TriHybus, prohlédli si výzkumné reaktory a komplex horkých komor CVŘ, laboratoř Studeného kelímku nebo experimentální zařízení THS-15.

 

 

Oba zástupci INL vysoce ocenili úroveň přípravy programu ze strany Skupiny ÚJV a zejména rozsah konkrétních možností vzájemné spolupráce, který z jednání vyplynul.

Svůj zájem na další spolupráci vyjádřili američtí kolegové v závěru návštěvy i podpisem oficiálního dopisu, který by se mohl stát do budoucna důležitým vstupem do dalších aktivit, například i pro podání projektů do dotačního programu DELTA2.

 

 

Idaho National Laboratory (INL)

je součástí komplexu národních laboratoří Ministerstva energetiky USA. Hlavní okruhy činností Laboratoře jsou soustředěny na energetiku, národní bezpečnost, vědu a životní prostředí. INL je také hlavním americkým národním střediskem pro výzkum a vývoj v oblasti jaderné energie. Zdejší projekty se týkají zejména vývoje technologií nové generace reaktorů, pokročilých palivových cyklů a kosmických systémů. V Idaho provozují, kromě další unikátní infrastruktury, také specializovaný reaktor pro pokročilé materiálové testování (Advanced Test Reactor) k testování jaderných paliv a materiálů pro použití v elektrárnách, jaderných pohonech a dalšímu výzkumu.

 

Více: http://inl.gov/

Další aktuality