8. června 2024

Projekt FIRE je mezinárodní iniciativa, jejímž cílem je shromažďovat a analyzovat údaje o požárech v jaderném průmyslu s cílem zlepšit prevenci a zmírnit rizika. Projekt FIRE má pět specifických cílů: vytvořit konzistentní databázi zkušeností s požárními událostmi, porozumět příčinám a důsledkům požárních událostí, získat poznatky pro prevenci požárů a snižování rizik, vytvořit mechanismus zpětné vazby pro zkušenosti s požárními událostmi a umožnit kvantifikaci četností požárů a analýzu rizik. V současné době se skupina zaměřuje i na zkušenosti s požárními událostmi, které vznikají na jaderných zařízeních ve fázi vyřazování z provozu (na schůzce byly prezentovány dvě události z Německa), na výzkumných reaktorech (prezentována jedna událost) a nově se skupina věnuje přípravě metodik pro sledování požárních událostí na plánovaných malých modulárních reaktorech (SMR).

Projekt HEAF je související projekt, který se zaměřuje na analýzu vysokoenergetických obloukových výbojů (HEAF). Jsou to masivní elektrické výboje, ke kterým může docházet při vypínání komponent jaderné elektrárny. Projekt HEAF je koordinován americkou Komisí pro jaderný dozor (US NRC) a jeho cílem je získat vědecká data o jevech HEAF prostřednictvím experimentů.

V rámci pětidenního programu proběhla i návštěva výzkumného reaktoru LVR-0 se zajímavým výkladem pana Juříčka. Celý průběh jednání, včetně neformální společenské události v květnové Praze, byl účastníky z celého světa vysoce hodnocen. Sdílení informací a zkušeností v rámci obou iniciativ je významným příspěvkem pro bezpečný provoz jaderných reaktorů - stávajících i budoucích.

Další aktuality