Vývoj a zavádění malých reaktorů (s výkonem do 300 MWe) podporuje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) pro využití v zemích s málo rozvinutou produkcí elektřiny. Průmyslově vyspělé země vyvíjejí malé jaderné reaktory zejména jako ekologickou a udržitelnou alternativu ke zdrojům spalujícím fosilní paliva a plyn.

Výzkum ÚJV Řež se zaměřuje na malé jaderné reaktory tlakovodního typu, na rychlé reaktory chlazené těžkými kovy a také na vysokoteplotní reaktory chlazené plynem.

Výzkum zahrnuje tyto oblasti:

  • jaderné palivo a palivové cykly,
  • materiály konstrukcí a jejich chování v podmínkách provozu,
  • analýzy a hodnocení bezpečnosti,
  • možnosti uplatnění v energetickém hospodářství České republiky (výroba elektřiny, tepla, jiné aplikace),
  • hodnocení koncepcí malých reaktorů z hlediska jejich vhodnosti pro energetiku České republiky,
  • otázky umisťování, interakce s okolím, posouzení vlivu na životní prostředí,
  • možnosti účasti průmyslu České republiky na výrobě a dodávkách zařízení.

Terminologie - kategorizace

Malé modulární reaktory jsou v nejobecnějším pojetí nové projekty jaderných reaktorů, které se od stávajících realizací liší výrazně menším výkonem, který dosahuje od jednotek megawattů (pak se jedná o tzv. mikroreaktory) až po nižší stovky MW. To je však pouze malá část toho, co je odlišuje od tradičních jaderných elektráren s výkonem v řádech vyšších stovek až takřka dvou tisíc MW, i když na první pohled nejvíce patrná. Ještě důležitějším aspektem, než je pouhý nižší výkon jedné jednotky, je druhé slovo v názvu – modulární. Tradičně jsou jaderné elektrárny stavěny na základě typizovaného projektu, který je ovšem podstatným způsobem upraven pro každou jednotlivou realizaci, a v podstatě od začátku také probíhá licenční řízení na stavbu každého nového reaktoru.

Idea SMR oproti tomu počítá s co nejvyšší standardizací projektu. Konečným cílem je výroba celého jaderného reaktoru v k tomu určené továrně, který si může koncový zákazník koupit jako produkt, který mu bude doručen. Odpadá tak náročná část výstavby na místě, která je nezbytná při výstavbě klasických jaderných reaktorů. S drobnou nadsázkou by tato změna šla přirovnat k rozdílu mezi stavbou rodinného domu na základě projektu od architektonické kanceláře, s nákupem velkého obytného vozu. Licenční řízení se potom zúží na zhodnocení, zda provozu daného SMR vyhovuje daná cílová lokalita, a samotný budoucí provozovatel.

Z ekonomického hlediska je cílem SMR dosáhnout rychlejší návratnosti počáteční investice, která je vzhledem k jejich obecně menší velikosti a „sériové“ výrobě výrazně nižší, než při stavbě bloku jaderné elektrárny s velkou reaktorovou jednotkou.

Z hlediska bezpečnostního vynikají projekty malých modulárních reaktorů svou pasivní bezpečností, založenou pouze na fungování fyzikálních principů jako je gravitace nebo rozdíl teplot. Cílem je praktické vyloučení možnosti těžké havárie s poškozením paliva, a tím i možnost stavby projektů SMR v zalidněných oblastech.

 

Malé modulární reaktory ve Skupině ÚJV

Informační brožura o našich konceptech malých modulárních reaktorů

 

Principy fungování, potenciál a koncepty SMR ve Skupině ÚJV zajímavě shrnul ve středu 18. ledna 2023 v České televizi kolega Jiří Duspiva z Centra výzkumu Řež. Podívejte se na záznam (v čase 18:30) nebo na našem Youtube kanálu.