HeFASTo je konceptem modulárního jaderného reaktoru založeného na technologii plynem chlazeného rychlého reaktoru (GFR). Aby mohl ekonomicky koexistovat s vodou chlazenými jadernými reaktory, využívajícími prověřené existující technologie, je konstruován jako vysokoteplotní — výstupní teplota z aktivní zóny dosáhne 900°C. Celkový tepelný výkon zařízení bude 200 MW. 

Cílí tak zároveň i na aplikaci v chemickém průmyslu a efektivní výrobu vodíku. Jeho zásadní výhodou proti oproti plynem chlazeným grafitovým reaktorům (které nabízí podobné teploty) je, že generuje minimum jaderného odpadu a umožňuje efektivní uzavření palivového cyklu, včetně využití plutonia z vodou chlazených reaktorů.

Design HeFASTo je založen především na maximální míře modularity a sázce na využití moderních materiálů. Naprostá většina komponent je designována ve formě typizovaných částí, u kterých se počítá s výrobou v továrně, v místě výstavby budou tyto moduly pouze sestaveny do požadované formace, což výrazně sníží investiční náklady.

Vysoká bezpečnost navrženého reaktoru je podpořena celou škálou inovativních pasivních bezpečnostních systémů, které fungují výhradně na základě fyzikálních jevů jako je např. gravitace nebo rozdíl tlaků.

S komerčním nasazením reaktoru se počítá hlavně v souvislosti s růstem poptávky po masové výrobě vodíku, a také s potřebou zpracování nahromaděného vyhořelého paliva z lehkovodních reaktorů, tedy výhledově po roce 2040. V současné době už probíhá vývoj reaktoru v rámci tzv. předkoncepční fáze, prostor pro vstup strategického investora se očekává po roce 2025.

 

Schéma - primární okruh